DrivkraftAktuelt

Ledere fra Fjøssystemer, Hallingplast og Zalaris til nasjonal finale i vekstskaping

Ledere fra tre av de ti nominerte bedriftene på Østlandet går videre til den nasjonale finalen i verdens største vekstskaperprogram EY Entrepreneur Of The Year.

Rådgivnings- og revisjonsselskapet EY (Ernst & Young) kårer hvert år Norges fremste vekstskaper, og i oktober gjennomføres seks regionale finaler. De som nå går videre fra Region Øst er Hans-Petter Mellerud fra Zalaris i Oslo, Steinar Tragethon fra Hallingplast i Ål og Åge Stenumgård fra Fjøssystemer AS /Åge Stenumgård Holding på Fåvang.

Til sammen går de tolv aller beste kandidatene fra de seks regionale finalene videre til den nasjonale finalen i Oslo tirsdag 28. november. Den nasjonale vinneren representerer deretter Norge på den internasjonale finalen i Monaco sommeren 2018. Der skal det kåres en internasjonal vinner blant de fremste vekstskaperne fra over 60 nasjoner.

Av i alt 1 894 aktuelle kandidater i Akershus, Østfold, Oslo, Buskerud, Hedmark og Oppland var lederne for ti selskaper plukket ut til regionskåringen i Øst, som fant sted på Bjørvika Konferansesenter torsdag kveld.

De øvrige nominerte var Knut H. H. Johansen fra Esmart Systems i Halden, Kristian Walstad fra Dahle Gruppen AS i Sarpsborg, Richard Müller fra Godt Brød Norge i Oslo, Halvor Bjerke fra Halvor Bjerke AS og Kjetil Thorsen fra Snøhetta, begge Oslo, Runar Oustorp, Lasse Johansen og Kim Johansen fra Solid Gruppen på Rolvsøy, samt Haakon Tronrud fra Tronrud Eiendom i Hønefoss.

Den uavhengige juryen som bestemmer hvem som går videre består av Åse Aulie Michelet, Hege Skryseth, Harald Tyrdal, Trond Solberg og Harald Norvik. Tyrdal representerte juryen i regionskåringen.

– Vi ønsker å fremheve og inspirere personer som utstyrt med en forretningsidé satser kapital og karriere på å skape varige verdier og arbeidsplasser hele samfunnet har nytte av, sier Anja Maan og Håvard Norstrøm, ansvarlige for EY Entrepreneur Of The Year (EOY) i Region Øst.

Fjøssystemer: I ung alder arbeidet Åge Stenumgård i et selskap som solgte løsninger innen fjøs. Rundt 1980 overtok han hjemgården i Fåvang i Gudbrandsdalen og etablerte selskapet Fjøssystemer. Han så muligheter og dro på landbruksmesser i Tyskland og Nederland, hvor han fikk kontakter og avtaler med ledende leverandører. Åge har hele tiden vært tro mot sin idé og han har utviklet selskapet med en satsing mot alle husdyr i norsk landbruk, stor viljestyrke og entusiasme, sterk markedsorientering og sterk bransjekunnskap. Han er en typisk grunder og selskapet tar i dag en stadig større del av fjøsleveransen til bønder. Selskapet har 107 ansatte og omsetter for 615 MNOK.

Hallingplast ble startet opp i 1977. Steinar og broren tok over etter at faren Kåre Tragethon gikk bort i 1980. På 80-tallet begynte de å levere produkter til oppdrettsnæringen, og er nå leverandør til flere av de største anleggene langs kysten. I 1988 fikk selskapet kontrakt med en tysk bedrift for levering av rør til fiberkabler hvor Hallingplast leverte til Norge, Sverige og Finland. Fra 2000 har selskapet aktivt bygget opp markedsavdelingen for å kunne stå på egne ben, og Hallingplast har gått fra å være en underleverandør til å være mer selvstendig leverandør også med egne produkter. I 2006 gikk Steinars bror bort, noe som medførte at Steinar har fått en aktiv rolle både innenfor produktutviklingen og den daglige driften. Siden 2012 har selskapets inntekter økt med 44 %. De omsetter for ca. 380 MNOK og har 50 ansatte.

Zalaris leverer outsourcing av lønn- og personaladministrative tjenester og konsulentvirksomhet innen bl.a. lønnssystemer, implementering av lønns- og personalsystemer og etablering av servicesentre. Selskapet ble etablert i 2000 av Hans-Petter Mellerud. De opprettet en norsk enhet og kjøpte opp et svensk og dansk selskap. Selskapet signerte sin første kontrakt med Bravida i september 2001 overtok med det et lønnssenter med 14 ansatte i Lødingen. Kontoret har blitt utviklet over tid og i dag jobber ca. 60 personer der. Hans-Petter er takknemlig og stolt over å kunne tilby 60 høyteknologijobber på et lite sted med ca. 2000 innbyggere. Zalaris er børsnotert og har i dag totalt 800 ansatte og forventer å omsette for nær 730 MNOK i 2017.

– Dette er sekstende året på rad vi jakter på de beste vekstskaperne i landet. Norge trenger folk som dette for å skape et levedyktig og lønnsomt arbeidsliv. Med EY Entrepreneur Of The Year ønsker vi å løfte frem disse hverdagsheltene, som ofte legger inn usedvanlig mye arbeid for å skape usedvanlige resultater, sier Maan og Norstrøm.

Ansvarlige for EY Entrepreneur Of The Year i Region Øst:
Anja Maan, mobil  +47 957 32 878
Håvard Norstrøm, mobil + 47 982 06 821